Valorem el ple del 2 de juliol

El Ple del dia 2 de juliol, després de les eleccions municipals i de la constitució de l’Ajuntament i el nomenament de l’alcalde, tenia una importància especial.

Es tractava de definir i estructurar el funcionament de l’Ajuntament, després d’uns resultats electorals que van trencar la situació anterior, definida per la majoria absoluta socialista: amb quina periodicitat s’han de reunir el Ple i la Junta de govern, quants i quins càrrecs de confiança s’anomenaran i amb quins sous, quines retribucions tindran els diversos regidors i regidores, com es composaran las comissions informatives i qui representarà l’Ajuntament en diversos organismes i institucions, etc.

Els ciutadans i ciutadanes de Cornellà volen participar dels plens

Els ciutadans i ciutadanes de Cornellà volen participar dels plens

Una part d’aquests temes eren només donar compte al ple de les decisions que l’alcalde havia pres en tot allò que son les seves competències, pel sol fet de ser l’alcalde: nomenament de tinents d’alcalde, regidors amb competències específiques i regidors de districte i alguns altres nomenaments. CEC-CPC vam tenir interès a precisar que no compartim el nomenament per l’alcalde dels regidors de districte que, fins ara, han estat instruments essencials del clientelisme amb què ens ha governat el PSC durant els mandats de majoria absoluta. Nosaltres creiem que els barris s’han d’organitzar en assemblees i són aquestes les que haurien d’elegir el seu representant (o regidor de barri). En front del clientelisme, democràcia i participació.

Tornant, però, al nucli essencial del Ple, hi havia 4 punts importantíssims, que havien de servir per reflectir fidelment la nova situació a l’Ajuntament, amb la pèrdua de la majoria absoluta del PSC i la presència d’una nova força, la CEC-CPC, que amb 5 regidors passava a ser el primer grup de l’oposició:

  1. Obrir un debat sobre les retribucions, deixant clar que la política no és una professió, si no un servei durant un temps limitat. CEC-CPC vam plantejar la proposta que figura en el nostre codi ètic: tres vegades el SMI, com a màxim, denunciant que l’alcalde s’assigna un sou superior als de les alcaldesses de Barcelona i Madrid juntes (l’alcalde es va limitar a intentar crear confussió). PP i ICV-EUiA van aprovar la proposta socialista, sense més explicacions, mentre Ciudadanos s’abstenia. El PSC podria seguir fent el mateix de sempre. Seguirem, però, el tema de prop.
  2. Durant els anys de majoria absoluta, el PSC amb l’excusa d’agilitar la gestió, havia aconseguit que el Ple delegués tota una sèrie de competències a la Junta de Govern. Aquesta vegada no tenia majoria absoluta i aquesta era una ocasió magnífica per garantir que el Ple mantingués aquestes competències i les exercís públicament: havia de quedar clar que alguna cosa havia canviat, gràcies a la votació dels ciutadans. Lamentablement les votacions a favor d’ICV-EUiA i l’abstenció de Ciudadanos, va impedir aquest canvi essencial per a la transparència de la gestió. És cert que ICV-EUiA havia pactat prèviament amb el PSC la reducció de les competències que es transferien a la Junta de Govern. Van intentar apuntar-se un “tanto” i van acabar donant suport a l’acte de menyspreu al Ple.
  3. Es tractava també de decidir la representació de l’Ajuntament en l’Àrea Metropolitana. D’acord amb la Llei 31/2010 corresponien dos representants al PSC (un d’ells, l’alcalde) i un a CEC-CPC. La proposta del PSC va ser adjudicar-se’ls tots tres, amb el vot favorable de Ciudadanos i d’ICV-EUiA i l’abstenció d’ERC i del PP. Així, una vegada més, la relació amb l’AMB serà una exclusiva dels socialistes. La resta de grups van preferir això, abans que donar raó a la nostra posició, que hauria suposat una nova font d’informació pel que fa a l’AMB. Creiem, però, que la Llei ens dona la raó i estudiarem la forma d’impugnar l’acord.
  4. Finalment, es celebrava Junta General (el Ple és la Junta General de les empreses municipals) de Procornellà, l’empresa municipal que administra moltes de les competències de l’Ajuntament i una bona part del pressupost municipal consolidat. S’havia decidit que el Consell d’Administració estaria composat per 13 representants. Corresponien 6 al PSC, 3 a CEC-CPC i un als altres grups municipals, d’acord amb els resultats electorals. La Proposta del PSC va ser 7 per a ells i un per la resta de grups i també per CiU, que no te representació. Així s’assegura tenir la majoria absoluta en la societat municipal que ha generat 90 milions de deute. Ciudadanos va votar a favor de la proposta socialista i ICV-EUiA es va abstenir.

Hem de dir que, gràcies a les contradiccions de l’oposició, especialment de ICV-EUiA i Ciudadanos, el dia 2 de juliol el PSC ha recuperat una bona part de la seva capacitat de fer el que vulgui i de seguir governant al seu aire, menystenint els resultats de les darreres eleccions municipals. Si no hi ha un canvi de posicions, de moment Ciudadanos (per la dreta) i ICV-EUiA (per l’esquerra) es configuren com els suports essencials del govern minoritari del PSC

18645234120_9ba4d0fbbe_z

Regidors i regidores de Cornellà

Segurament el PSC seguirà fent propostes de col·laboració als altres grups i a les entitats ciutadanes, revestint-se d’equanimitat i de voluntat de col·laboració, malgrat el sectarisme demostrat en aquest Ple. Però aquesta no és la qüestió. La qüestió és que ara ja no és qui per fer les propostes que vulgui i que la resta el segueixin al darrere. Ara hauria de debatre prèviament el sentit de les propostes de col·laboració ciutadana. I si una part de l’oposició segueix ignorant el seu paper, tot pot seguir igual.

Tanmateix, el mandat només acaba de començar. CEC-CPC seguirem treballant per deixar les coses clares i per fer arribar a la ciutadania el que succeeixi en els Plens i a qualsevol altre nivell de la gestió municipal.

Hi ha una darrera consideració sobre el Ple del dia 2 de juliol: per primera vegada en molt de temps, l’assistència de ciutadans (majoritàriament lligats a les diverses candidatures, és cert) era notable i clarament interessada. Aquest és un fet essencial. Cal fer possible que els Plens siguin vius i interessants per a la ciutadania. Per aquesta raó CEC-CPC hem proposat des del primer moment que els Plens es celebrin en una sala que faciliti la participació, i ho seguirem plantejant. Mentre tant, els enregistrarem i els oferirem en la nostra web. Però també plantejarem que, tal com ja succeeix a Santa Coloma i a altres municipis, les entitats ciutadanes puguin prendre la paraula en els Plens quan es tractin temes del seu interès específic.

Frederic Prieto, membre de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BLOG EN COMÚ i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.