13. ESPORTS

L’esport és un dret bàsic que ofereix salut i valors ètics
La pràctica de l’esport i l’activitat física és un dret bàsic de totes les persones i que no té límit d’edat, forja valors, fomenta la sociabilitat i serveix a la salut i integritat física i moral de la persona. Les prestacions esportives municipals han de ser de caràcter universal i de qualitat, tota persona ha de tenir la possibilitat d’accedir a la pràctica de qualsevol activitat física, sense que la seva capacitat econòmica suposi un obstacle.

Mitjançant l’educació física i l’esport s’han de potenciar principis com la passió, la diversió, la responsaiblitat, l’evolució progressiva, enfrontar-se a les dificultats, el joc net, equilibri cos i ment, energia i benestar; i valors ètics com l’honestedat, la lleialtat, el respecte, la solidaritat, la justícia, la tolerància, essent-ne l’objectiu final la formació integral de la persona. L’esport ha de promoure valors i principis que generin igualtat i justícia.

La pràctica dels exercicis físics prepara el cos i la ment i enriqueix la formació integral de la persona, a més de prevenir, protegir i retardar l’aparició de malalties.

Universalització de l’activitat física i l’esport
L’oferta esportiva municipal ha d’anar dirigida a tota la població i s’hi garantirà l’accés de totes les persones residents a Cornellà. L’Ajuntament potenciarà la universalització de les prestacions esportives municipals, que han de prevaldre per sobre de l’esport d’elit, alt rendiment o federat.

Foment de l’educació física i l’esport, tot impulsant la participació de la població i creant mecanismes per facilitar la informació, comunicació i participació entre el consistori i entitats esportives, clubs, esportistes i la resta de la població.

Consolidació de l’etapa escolar com a fonamental en la pràctica esportiva, tant a l’escola com a l’horari extraescolar. L’esport ha de ser una eina educativa que ofereixi uns principis i valors ètics a la persona des de la implicació activa de les famílies i la formació adequada dels professors i entrenadors, concebent-lo com a element interdisciplinar en tres aspectes fonamentals: cultura, salut i educació.

Garantir la pràctica de l’esport a l’aire lliure, al conjunt de la població i especialment a la gent gran, amb les instal·lacions esportives adequades i l’ampliació de sendes de salut naturals.

Creació d’un consell de control, vigilància, formació i assessorament per a les actituds masclistes, xenòfobes i homofòbiques a l’esport.

El foment, organització i gestió estable de l’esport es realitzaran combinant la iniciativa institucional, la participació popular i una presència destacada de les entitats, incentivant l’associacionisme i l’autogestió.

Equipamients esportius
La ciutat de Cornellà té una sèria d’instal·lacions esportives importants, però que s’han d’ampliar, cuidar, conservar i mantenir, la seva gestió ha de ser transparent i eficaç.
Crear la figura d’assessors físics de carrer per a la realització de rutes i pràctiques adequades, a través del voluntariat i altres mitjans.

Establir processos de participació popular en els plans d’equipaments esportius sobre dos eixos fonamentals: la versatilitat de les instal·lacions i revisió del model de gestió i funcionament del Parc Esportiu Llobregat i el Complex Aquàtic i Esportiu Can Mercader. S’ha de revertir la tendència nefasta de creació de monstres de disseny inoperants, cars i defectuosos i caminar cap a una versatilitat racional no especulativa, assequible i integral.

Gestió municipal
L’esport ha de ser gestionat de manera pública i, excepcionalment, per empreses d’economia social, en cap cas per empreses privades que desvirtuïn el caràcter social de l’exercici físic.
Les entitats esportives municipals han de tenir relacions de col·laboració en l’àmbit de la ciutat amb la resta d’institucions i entitats espotives de la ciutat, oferint a les entitats i clubs esportius, de manera gratuita, auditories econòmiques i tècniques per a la millora de la seva funció social.