12. ALLIBERAMENT SEXUAL I DE GÈNERE

El patriarcat com a sistema generador de desigualtat
El sistema patriarcal, plenament vigent actualment, és el sistema social i econòmic en què els homes predominen en les posicions de poder i les dones són relegades a un segon pla, amb tres característiques bàsiques:

Divisió sexual del treball: els homes fan les feines dures, el treball productiu i ocupen càrrecs d’importància a les institucions, empreses, partits polítics i fins i tot en l’àmbit de l’esport, les ciències o la cultura. Les dones han de fer totes les tasques de cura i els treballs no remunerats, com les feines domèstiques o el treball reproductiu.

Imposició de les normes i rols de gènere com a naturals: els homes són líders, valents, masculins, insensibles, etc., i les dones, submises, obedients, sentimentals, poc visibles, etc. La dona és objecte de desig de l’home, que l’ha de seduir.

Visió exclusivament reproductiva de la sexualitat: es condemna qualsevol pràctica sexual o desig que no tinguin com a objectiu la reproducció de l’espècie o que relacionin la sexualitat amb plaer.

Així, el sistema patriarcal està compost d’usos, costums, tradicions, normes familiars i hàbits socials, idees, prejudicis, símbols i fins i tot lleis l’ensenyament i aprenentatge dels quals assegura la seva transmissió de generació en generació, tant per homes com per dones. A més, estableix la familia tradicional nuclear heterosexual i monògama com a forma d’organització bàsica de la societat, on l’home exerceix l’autoritat suprema, la dona un rol reproductiu, de cuidadora i d’assistenta de la llar i els fills són educats per perpetuar el sistema.

Construir una ciutat feminista
Les ciutats, dins del patriarcat i el capitalisme, s’han desenvolupat atenent a les necessitats dels homes blancs heterosexuals de classe alta. Veiem com les activitats quotidianes es troben separades, repartides pel territori i unides per vies de comunicació pensades per al vehicle privat, valorant així només l’activitat productiva i remunerada i menyspreant els treballs de cures i reproductius en considerar que són cosa de l’àmbit privat.

Davant d’això, el feminisme és no només la resposta per combatre el patriarcat i els rols de gènere, sinó també una proposta per transformar la ciutat i posar-la al servei de totes les persones, amb independència del gènere, l’opció sexual, l’edat, la classe social o l’etnicitat.

Hem de posar en el centre la vida quotidiana, tot reconeixent i valorant les tasques reproductives i de cures, fent que les dones siguin actors de primer ordre a l’espai públic i prioritzant la proximitat i els itineraris a peu, en transport públic i en bicicleta. Aprofitant els recursos existents i fent-ne un ús col·lectiu, garantirem el dret a la ciutat de totes les persones.

Cap persona discriminada per la identitat sexual, el gènere o l’opció sexual
Amb tot, com a candidatura de ruptura, volem trencar també amb el patriarcat. No podem negar, però, que és un objectiu ambiciós i que hi ha necessitats concretes i urgents que cal solucionar. Així, impulsarem les següents mesures per avançar cap a una ciutat feminista i LGBTI:

Lluita contra la violència masclista i homofòbica: impuls d’una campanya de conscienciació contra el masclisme, l’homofòbia i la transfòbia, que incideixi especialment als instituts i als llocs de feina. Potenciació de programes de coeducació en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva i de la diversitat, així com programes de prevenció de la violència masclista i l’amor romàntic.

Transformació del Consell Municipal de la Dona en un espai obert, participatiu, vinculant i presidit per una dona. Desinstitucionalització del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, que a més d’un espai assistencialista ha d’esdevenir un espai d’apoderament femení, tot potenciant-ne la independència, l’autogestió, l’horitzontalitat i la participació de les dones de la ciutat.

Creació d’un Consell Municipal de persones LGBTI que, com el Consell de la Dona, serà obert, participatiu i vinculant. Desenvolupament de la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia i la transfòbia, garantint-ne el coneixement per part de la població i mitjançant la formació de les treballadores municipals, la creació d’un servei d’atenció a les víctimes i l’elaboració d’un protocol de denúncia i d’un protocol d’actuació en casos d’agressions i discriminacions.

Impuls de llars d’infants per a les treballadores municipals, reducció de la jornada laboral i altres polítiques per a la plena conciliació de la vida personal, social i laboral de les dones, per a la igualtat d’oportunitats al mercat laboral i per a la igualtat de condicions en la feina.

Garantir una presència femenina de com a mínim el 50% en la composició dels òrgans, tant vinculants com consultius, de l’Ajuntament.

Sanció efectiva de la publicitat i de qualsevol forma de violència masclista, homofòbica o transfòbica.

Accés gratuït a tots els mitjans anticonceptius. Serveis sanitaris les 24h per la pastilla del dia després.

Garantir que totes les biblioteques ofereixin fons documental i material de temàtica de dona i LGBTI.

Creació d’una comissió tècnica transversal de gènere i sexualitat que inclogui la representació de totes les regidories i àrees de treball, per tal d’aplicar una perspectiva de gènere i diversitat sexual i familiar en totes les polítiques.