10. SERVEIS SOCIALS

L’Ajuntament com a protagonista de la política social
Els Serveis Socials municipals, per la seva proximitat a la població, són el primer nivell d’accés al sistema català de serveis socials. El marc normatiu dóna als ajuntaments de més de 20.000 habitants les competències dels serveis socials del primer nivell (Primària) i de coordinació i tramitació amb la resta del sistema català de Serveis Socials.

L’Ajuntament de Cornellà disposa d’una estructura de serveis socials (departament, equips d’atenció primària als barris, servei d’Informació i primera acollida, de programes i de suport administratiu…), des d’on es fan les diverses actuacions.

La nostra política social
Promoció d’un Pla d’actuació municipal en matèria de política social durant tot el mandat, basat en quatre eixos:

La implementació de polítiques centrades en la promoció i capacitació, per aconseguir la màxima integració i autonomia de les persones, partint de la coresponsabilització.

L’articulació de polítiques d’igualtat d’oportunitats reals.

La potenciació de la participació i la implicació de les persones que viuen a Cornellà en el desenvolupament de la ciutat com a eina d’integració, de suport social i ajuda mútua, enfortint l’estructura associativa i comunitària.

El desenvolupament de projectes comunitaris, grupals i de promoció, creació i utilització dels serveis al municipi, per crear xarxes de suport social i d’atenció a tota la població.

Pobresa/exclusió social
Apostar per l’accés de tota la població als serveis bàsics d’atenció (empadronament, salut, educació, benestar, habitatge i ocupació).

Promoure, mitjançant tots els recursos del sistema d’acció social, que totes les persones i famílies puguin cobrir les seves necessitats bàsiques (alimentació, vestit, habitatge, subministraments, etc.).

Infància i adolescència
Implementar polítiques familiars de capacitació parental per donar suport als pares en l’exercici del seu rol, evitant polítiques substitutives i potenciant la integració dels menors a la família, generant entorns de seguretat sòlids per als infants i adolescents de la ciutat.

Oferir atenció socioeducativa a aquells infants i adolescents que no poden ser atesos pels seus pares a causa dels horaris laborals o altres circumstàncies.

Garantir la cobertura dels complements de beca de menjador per a aquells infants i adolescents que ho requereixin, tant de primària com de secundària. Tota família que tingui la necessitat hauria de tenir la cobertura del menjador escolar.

Desenvolupar programes comunitaris d’atenció socioeducativa.

Garantir la prevenció i protecció de tots els drets dels infants.

Gent gran
Potenciar amb els mitjans municipals disponibles que les persones grans puguin continuar, sempre que sigui possible, al seu entorn familiar i social, mantenint una qualitat de vida òptima.
Garantir els serveis diürns i residencials d’atenció a la gent gran.

Municipalització dels serveis d’atenció (teleassistència, ajuda a domicili, residència).

Gènere
Creació d’un servei centralitzat, de manera coordinada amb el CIRD i integrat a la xarxa de Primària, d’atenció integral a les víctimes de violència masclista, amb una cartera de serveis adients.

Famílies
Atenció i promoció de les famílies amb dificultats. Possibilitar que puguin cobrir les seves necessitats bàsiques (suport econòmic i psicosocial).

Serveis socials, públics i de qualitat
Els serveis socials s’han de prestar de manera pública. Plantegem la remunicipalització dels que estan sotmesos a gestió privada i reforçarem els marcs col·laboratius amb les entitats del tercer sector.

Vetllarem perquè tots els serveis compleixin amb uns ítems de qualitat, els locals reuneixin les condicions adequades i les treballadores que els presten tinguin una remuneració salarial adequada a la seva responsabilitat, capacitació i exigència professional i equiparada a la d’altres municipis de l’entorn.