2. PRESSUPOST I PERSONAL/h1>

Les prioritats en matèria pressupostària
Facilitar la participació més àmplia possible de les veïnes en l’elaboració i l’aprovació del pressupost. Del gener a l’octubre del 2016 realitzarem un ampli procés participatiu que permeti fixar les prioritats pel pressupost del 2017, a partir de les necessitats de les persones i de la ciutat.

Garantir la màxima transparència, tant pel que fa als ingressos (justificació d’impostos i taxes, publicitat morositats doloses, etc.), com a les despeses. L’actual informació pressupostària de l’Ajuntament és confusa, contradictòria i insuficient. Per aquesta raó, encarregarem un estudi detallat de determinades operacions (per exemple, sobre el deute viu, sobre els contractes de prestació privada de determinats serveis municipals, etc.).

El deute
L’Ajuntament, malgrat les seves afirmacions de ser un dels menys endeutats, té actualment un deute viu consolidat (Ajuntament + Procornellà) d’uns 85 milions d’euros (79,5 M. de Procornellà, dels quals uns 36 M. avalats per l’Ajuntament, i 5,5 M. del mateix consistori). És, en realitat, el núm. 62 dels ajuntaments més endeutats de l’Estat espanyol.

Bàsicament és un deute bancari, que no vol dir necessàriament dèficit, però que obliga l’Ajuntament a dedicar molts diners a eixugar el deute de Procormellà (l’any 2014, hi ha dedicat uns 11,7 M., que s’haurien pogut dedicar a altres serveis a la població. En època de crisi és una dada greu).

Tot i que darrerament Procornellà ha pogut passar “deute a curt termini” (actualment aquest és de 3.762.784 €) a “deute a llarg termini”, la càrrega financera anual suposa un 24,13% del seu pressupost i podria originar un dèficit si l’Ajuntament no aporta diners nostres (del pressupost municipal).

Aquesta és una situació greu, que condicionarà per molt de temps la capacitat pressupostària de l’Ajuntament, obligant-lo a eixugar el deute de Procornellà o bé a especular amb els terrenys origen de bona part d’aquest deute i omplir d’habitatges a preu de mercat, suposant que això sigui possible, els encara disponibles (Cinema Pisa, Ribera-Salines, Alstom etc.).

La imprevisió de l’Ajuntament, enlluernat pels bons negocis efectuats fins a l’inici de la crisi, ha estat greu. Encarregarem un estudi detallat de totes les operacions origen del deute i ens oposarem fins on sigui possible a la via de solució immobiliària especulativa (propiciant alternativament noves implantacions industrials, agrícoles o de serveis i zones verdes) i a l’alternativa de dedicar recursos ordinaris a eixugar aquest deute (defensarem que el deute residual es mantingui a Procornellà i que no s’apliqui la Llei d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera a aquest supòsit).

Els ingressos
Revisar de cara al 2016 l’Ordenança Fiscal sobre l’impost per l’Increment del Valor dels Béns urbans (Plusvàlua), ja que l’actual estructura no s’adequa a la realitat i dóna resultats abusius.

En el mateix període, revisarem les ordenances que regulen les taxes i preus públics per facilitar l’accés de tothom als serveis municipals bàsics, tot adequant-les als ingressos familiars i a les necessitats.

Estudiarem la possibilitat legal de fer una rebaixa de l’IBI, al llarg del mandat, tot i mantenir i ampliar els programes actuals de reduccions, subvencions o ajornaments en funció de la situació econòmica familiar.

Mesures per l’exercici 2015 (pressupost ja aprovat per l’actual govern)
En principi, garantirem els programes ja iniciats. Si cal fer algun canvi en parlarem amb els possibles afectats.

Proposarem que s’apliqui una rebaixa exemplar en temps de crisi de les retribucions dels polítics municipals, d’acord amb el codi ètic que Cornellà en comú-Crida per Cornellà hem aprovat (màxim 3 vegades el SMI).

Actualment, les retribucions van des de la d’alcalde, amb 71.604,40€, fins la de regidor amb dedicació parcial, d’entre 16.523,89 i 10.097,89. A més, es perceben indemnitzacions per assistir als plens (289,31), a les comissions informatives (144,61) i a les juntes de portaveus (950,07).

Intensificarem els recursos dedicats a creació d’ocupació (actualment dispersos entre Benestar Social, Economia i Interior, Política Territorial i Procornellà) i en reunirem tota la gestió en un mateix departament transversal.

Revisarem els contractes de prestació de serveis per empreses privades, estudiant l’oportunitat i el moment adequat per recuperar-ne la gestió directa, amb l’objectiu de garantir la qualitat dels serveis i la creació d’ocupació, així com la reinversió de l’IVA i del benefici industrial (en total, un 30%).

Revisarem la gestió dels centres cívics, ampliant-ne autonomia i l’accessibilitat, així com la capacitat operativa, tot transferint-los els recursos actualment gestionats per les regidories de districte. Han de ser centres de participació del veïnat i de diàleg amb el govern municipal.

Augmentarem els recursos dedicats a participació i dinamització ciutadana, com a condició per una nova política.

Decidir de manera participativa les inversions per al 2016.

Mesures per l’exercici de 2016 (encara no podrem disposar d’un pressupost participatiu, però ja introduirem alguns canvis a traves d’un procés participatiu limitat)
Revisarem amb les entitats el sistema de subvencions i convenis.

Estudiarem al detall totes les operacions destinades a la creació directa d’ocupació des de l’Ajuntament, basant-nos en els corresponents estalvis en IVA i beneficis industrials de les concessions rescatades o bé en operacions d’estalvi de despeses no prioritàries i d’administració adequada dels recursos pressupostaris. En qualsevol cas, es garantirà la versatilitat de la iniciativa municipal davant dels nous reptes de la gestió dels serveis a la població.

L’aplicació de les propostes que s’inclouen en els diversos programes sectorials, s’aplicaran de manera alternativa a les despeses que actualment s’inclouen en el pressupost municipal, amb un criteri de priorització dels serveis i propostes essencials i d’estalvi en despeses disperses o anecdòtiques, al llarg de tot el mandat. En aquest sentit entenem prioritari resoldre adequadament el deute de Procornellà, de forma que no resti capacitat de servei a l’Ajuntament.

Estudiarem la possibilitat de revisar Procornellà com a empresa òmnibus i la seva possible reconversió en dues o tres empreses especialitzades i recuperant determinades funcions per a la gestió directa per part de l’Ajuntament, evitant l’opacitat històrica de Precsa, Emducsa i, ara, Procornellà.

Disposarem els recursos necessaris per poder fer, al llarg de l’any 2016, el pressupost participatiu del 2017.

Mesures per l’exercici de 2017
Aquí esperem que comenci “el futur”, amb un pressupost elaborat, en base zero, de manera participativa i amb una forta resposta a les necessitats reals.

Política de personal
La nostra política laboral no s’aprofitarà de la legislació laboral repressiva de PSOE, PP i CiU. Per tant, serà una prioritat recuperar també els drets dels treballadors municipals que hagin estat restringits.

Defensem la contractació col·lectiva amb els representants dels treballadors municipals com a punt de referència de la nostra política de personal.
Introduirem, en el debat de la contractació col·lectiva, la determinació de formes d’avaluació de resultats per departaments, així com dels possibles incentius per a la seva implementació.

Treballarem perquè totes les treballadores municipals tinguin una actitud clara de servei als veïns. En aquest sentit, revisarem els procediments i protocols de relació i atenció a la població, sovint responsables dels conflictes amb el mateix veïnat.

Garantirem la formació permanent del personal al servei de la ciutat, d’acord amb el comitè de personal.