6. MEDI AMBIENT

Foment de les energies renovables, l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua i la reducció de residus
Un dels objectius prioritaris de la política energètica ha de ser la moderació del consum mitjançant la recerca de formes més responsables i respectuoses amb el medi ambient. Així doncs, cal reduir el consum d’aigua i d’energia primària a través de la implantació de noves tecnologies i mètodes com l’energia solar tèrmica.

Cal dur a terme canvis substancials en els hàbits de consum que permetin reduir la demanda d’energia i treballar en l’eficiència en tots els àmbits, tant en l’ús final com en la transformació de l’energia, que és la que en consumeix major quantitat.

Cal seguir amb la línia de subvencions i ajuts per a la promoció de les energies renovables i l’estalvi i l’eficiència energètica, simplificar-ne la tramitació i afavorir especialment les instal·lacions distribuïdes a petita escala, gestionades directament per la població o l’administració.

Farem una aposta agosarada per contrarestar les tendències actuals, una aposta per la sostenibilitat que inclogui les millors opcions des dels punts de vista tecnològic, ambiental, econòmic i social. Per tal de dur a terme tot això proposarem les següents mesures:

Foment de la creació i contractació de cooperatives d’energies renovables: és una opció de generació d’energia neta i verda, solidària i de proximitat al territori.

Instal·lació de panells solars tèrmics (situats principalment a les teulades dels edificis públics) per aigua calenta i calefacció. Aquests panells podrien suposar un estalvi econòmic als edificis públics municipals (poliesportius, llars d’infants…)

Aplicació i compliment de les normatives existents (codi tècnic de l’edificació, decret d’ecoeficiència, etc.). Cal que les segueixin tots els edificis de nova construcció i d’àmbit municipal.

Promoció de campanyes municipals de sensibilització i conscienciació de les cornellanenques per tal de promoure les bones pràctiques energètiques i de reducció de residus. La finalitat és mostrar l’efecte directe que tenen aquestes mesures d’estalvi en l’economia familiar i municipal i assolir-les.

Potenciació de les auditories energètiques a l’abast de tothom. Per oferir les solucions més adequades a cada llar, cal oferir serveis i auditories energètiques a preus reduïts i de manera gratuïta en el cas de persones amb ingressos baixos i d’entitats sense afany de lucre. A partir d’aquí cal informar els usuaris de les mesures a adoptar: aïllaments tèrmics, augment de l’eficiència en il·luminació, hàbits sostenibles de consum, optimització de calderes i bombes de refrigeració, etc.

Incentivació, concessió de crèdits tous i ajuts per a famílies (sobretot a aquelles amb menys recursos) per tal de potenciar mesures d’estalvi energètic i poder posar-les en marxa. En aquest sentit cal combatre des del municipi el fenomen de la «pobresa energètica».

Assessorament i conscienciació de la importància de la reducció de les emissions per part d’indústries i comerços. Aquest aspecte s’hauria de complementar amb la implementació de millores en il·luminació i consum energètic. L’objectiu és contrarestar l’elevat percentatge d’emissions que suposen els sectors comercial i industrial que generen més de la meitat de gasos d’efecte hivernacle.