7. VEÏNATGE, PARTICIPACIÓ I CONVIVÈNCIA

Per una ciutat per les persones
Som persones que vam venir a aquesta ciutat a guanyar un futur millor, o que vam néixer aquí i hem decidit quedar-nos. Volem recuperar els espais públics com a punt de convivència, amb els següents objectius:

Donar vida als carrers. Davant l’Ordenança General de Convivència feta d’esquenes a la població i aprovada el 2013 sense debat públic, apostem per una ordenança clara, entenedora i no sancionadora, elaborada amb la participació dels cornellanencs.

Tenir una ciutat més humana. Tothom tenim dret a gaudir de l’espai públic en igualtat de condicions i poder conviure conjuntament amb les persones grans, les persones amb discapacitat, els infants i les joves. Hem d’assegurar uns serveis bàsics que garanteixin la millor qualitat de vida de tota la població.

Una ciutat tranquil·la. Regularem de manera participativa totes les situacions conflictives que derivin de la contaminació acústica, com el servei de recollida d’escombraries, la música alta dels cotxes, les obres… totes aquestes activitats han de ser compatibles amb el descans i la tranquil·litat dels veïns de tots els barris de Cornellà per igual.
Generar espais de diàleg i expressió artística popular dels barris, on desenvolupar la nostra creativitat.

La figura del Síndic de Greuges, òrgan on les cornellanenques podem presentar queixes en relació a activitats municipals, ha d’estar completament deslligat de l’Ajuntament per tal de garantir el seu bon funcionament i les seves resolucions han de ser vinculants.
Acabar amb la pobresa recuperant la dignitat de les persones, donar eines a la gent sense recursos econòmics perquè millorin la seva situació. Cal acabar amb la seva criminalització i invisibilització.

Fomentar des de les asemblees de barri activitats interculturals. Crear i cedir espais perquè les diverses cultures es puguin conèixer i reconèixer en les seves silimituds. Hem d’aprofitar la diversitat de Cornellà com a mitjà d’enrequiment de tots els veïns.
Un cos policial que estigui al servei dels veïns i que no sigui ni repressiu ni repressor. Creació d’un codi ètic que limiti les accions repressives i repressores de la Guàrdia Urbana.

Per un Cornellà viu i participatiu
Fomentar els valors democràtics i la participació activa de la població en la gestió municipal. A Cornellà convivim gairebé 90.000 persones de 25 països diferents, i això és un valor que respectem i volem potenciar. A dia d’avui ja existeixen moltes organitzacions que volen treballar aquests temes i des de l’Ajuntament s’han de potenciar i facilitar les eines per fer-ho possible.

Farem arribar les veus de la gent dels barris a l’Ajuntament de manera vinculant, amb la creació d’assemblees de barri per tractar els temes importants que afectin les veïnes, on puguin traslladar les seves inquietuds, problemes i necessitats. Els acords i propostes d’aquestes assemblees es traslladaran al Consell de la Ciutat, format per representants dels barris i experts en la matèria, que recolliran les decisions i propostes i les formalitzaran perquè tornin a les assemblees i siguin ratificades. Un cop ratificades el Consell les traslladarà a l’Ajuntament, que haurà d’executar-les i retre’n comptes a les assemblees.

Les assemblees han d’esdevenir espais de convivència, on es generin dinàmiques de participació de baix cap a dalt i es promoguin l’autogestió i l’autoorganització veïnal. Sensibilització sobre la importància de la participació en espais horitzontals de decisió mitjançant campanyes, formacions a través de les entitats dels barris, les AMPA, els instituts, les escoles, les AV…

Recuperar els valors de dignitat humana, solidaritat, cooperació, justícia social i democràcia, des de les escoles, per tenir un jovent responsable que ens garanteixi la participació de tota la població envers el futur.

Garantir que les entitats i moviments socials puguin intervenir al ple directament, sense necessitat de fer-ho a través d’un partit polític amb representació.
Cal potenciar l’audiència pública com a espai de participació popular i de rendició de comptes de l’Ajuntament davant la població. Els requisits per convocar-la, tant si és a iniciativa de les entitats com si és mitjançant la recollida de signatures, han de deixar de ser tan estrictes.

Els mitjans de comunicació municipals, tant la revista municipal Cornellà Informa com Ràdio Cornellà, han d’estar gestionats per un òrgan al qual se li pressuposi independència i pluralitat. Garantirem que siguin espais participatius que reflecteixin la realitat de la ciutat i on puguin intervenir els moviments socials, les entitats de la ciutat i les organitzacions polítiques sense representació institucional.

Descentralitzar l’Oficina d’Atenció Ciutadana, canal de totes les peticions i iniciatives, per facilitar-hi l’accés a totes les veïnes, mitjançant oficines fixes i mòbils als barris.
Per facilitar i impulsar el procés participatiu, aprofitarem les noves tecnologies amb eines com les xarxes socials i aplicacions per a mòbils.

Pels animals
Creació d’un refugi per a animals. Un centre encaminat a l’autogestió, per donar aixopluc a animals abandonats i perduts amb una part destinada a residència de confiança on deixar temporalment el teu animal. Un espai per conscienciar la població i per realitzar-hi diverses activitats relacionades amb els animals, un lloc necessari per a totes aquelles persones que necessiten un lloc on poder gaudir lliurement amb la seva mascota.

És necessari solucionar el problema de la brutícia que generen els animals. Actualment els pipicans, les úniques zones on es permet als animals realitzar les deposicions, són focus d’infecció i de pudors deguts a la manca de neteja. Proposem ampliar les zones on estan permeses les deposicions i una neteja i desinfecció regular de les mateixes. Es proposaran noves sancions, no exclusivament econòmiques, i xerrades de civisme per a les persones que no compleixin amb la recollida d’excrements de la seva mascota.

Creació d’una normativa animal completa on es recullin totes les normatives relacionades amb els animals en un únic document que estarà a disposició de tothom a la web. Es revisarà l’actual normativa municipal que no es correspon amb la legislació vigent i es durà a terme un control per garantir la seguretat i el benestar tant dels animals com de les persones.

És fonamental una bona educació per a la convivència de les persones amb els animals. Impulsarem un programa integral de conscienciació i sensibilització sobre què és un animal i la responsabilitat que comporta ser-ne propietari, amb xerrades a les escoles i instituts o visites escolars al refugi.

Ajuts a les pensionistes per a la bona qualitat de vida de les seves mascotes. Les persones que viuen amb animals, especialment els grans, gaudeixen d’una millor salut tant física com mental, i moltes d’aquestes persones només tenen com a companyia el seu animal.

Es realitzaran activitats destinades a la participació dels animals i al lleure dels seus amos. La meta és tractar d’incloure en el nostre dia a dia les mascotes perquè tinguin un lloc a la nostra societat.

Per oferir un bon servei és imprescindible tenir tots els animals censats. Els propietaris que compleixin aquest requisit es beneficiaran de descomptes en programes d’educació de mascotes, estades a la residència i altres serveis que ofereixi l’Ajuntament.

Cooperació al desenvolupament i solidaritat
Increment del pressupost de cooperació, que actualment no arriba al 0,1%, per apropar-se al 0,7%. Les regidores s’hi han de comprometre destinant un 0,7% dels seus ingressos a cooperació.
Subvencions per a projectes de cooperació internacional al desenvolupament.

Generar activitats proactives de sensibilització, donant major importància a la solidaritat dins de la nostra ciutat i entre els pobles. La situació actual de pobresa al món no és conseqüència d’estats sense recursos, sinó de l’espoli al qual Occident ha sotmès altres països (sobretot a l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina) i al qual els segueix sotmetent a través de tractats comercials injustos, especilació amb productes alimentaris, etc., per la qual cosa tenim l’obligació moral d’actuar. Tots els éssers humans estem units, som un visquem i naixem on sigui, i millorar la qualitat de vida d’uns redunda en la millora de la de tots.

Generar de la mateixa manera activitats reactives, donant les eines necessàries a les entitats de Cornellà que treballen en cooperació i solidaritat perquè puguin realitzar activitats de sensibilització.

Creació d’un banc de temps, que és la prestació de serveis sense remuneració, com per exemple classes d’idiomes, cura d’animals o lectura per a persones grans, per fomentar la generositat i resoldre les necessitats dels veïns fent una ciutat més humana.

Facilitació de plataformes per potenciar la cooperació i donar a conèixer la feina dels especialistes i professionals que estan treballant de manera indivicual en projectes per una millora social.

Creació d’horts solidaris on la gent gran pugui instruir les més joves en el conreu d’aliments. Els fruits serien repartits entre els veïns amb més necessitats i els horts serien autogestionats pels diversos barris d’una manera organitzada, ecològica i d’acord amb les normes d’integració paisatgística.

Migracions: nascuts al Marroc, a l’Equador o a Andalusia, tots som cornellanencs
Compliment de la Llei de bases del règim local, de la Llei municipal i de règim local de Catalunya i de la resolució de juliol de 1997 per la qual es dicten instruccions tècniques als Ajuntaments sobre actualització del Padró municipal, que obliguen les residents a empadronar-se i els ajuntaments a donar-les d’alta en el padró. Facilitació d’una adreça administrativa per a l’empadronament de les persones sense llar. Tramitació de l’informe d’arrelament amb l’empadronament com a únic requisit, sense exigència de contracte de treball.

Transparència en els criteris d’adjudicació d’ajuts i prestacions socials, en el marc d’una campanya antirumors que combati la rumorologia, la xenofòbia i el racisme i impulsi la integració, la convivència i el coneixement i reconeixement de la diversitat cultural. Creació d’agents antirumors en el marc d’aquesta campanya.

Política informativa sobre els recursos de la ciutat als quals poden accedir tots els nouvinguts a la ciutat, que ha de ser la mateixa per tothom amb independència de la nacionalitat o el lloc de procedència.

Exigim i exigirem activament que es torni a engegar el procés d’adquisició de la nacionalitat actualment aturat fins el 2018, el dret a vot de totes les persones residents a la ciutat, el tancament immediat dels centres d’internament d’estrangers (CIE) i l’abolició de la Llei d’estrangeria.