5. MOBILITAT

Millorar la mobilitat a peu i en bicicleta per millorar l’aire, la salut i la relació amb l’entorn
Millora de la xarxa de bus per augmentar-ne les freqüències i les connexions entre els barris, tot eliminant les duplicitats de trajectes (Carretera d’Esplugues, bus i tramvia).

Millora de les connexions amb transport públic, entre Sant Ildefons i l’Hospitalet Centre i entre Cornellà, el Prat Centre i la Zona Franca. Millora de l’intercanviador de Cornellà Centre i del seu funcionament, accessos i manteniment.

Entenem que el transport públic, com la resta de serveis públics, no ha de tenir cap mena de cost directe per a l’usuari i, mentre no sigui possible, s’ha de pagar segons rendes. En aquest sentit, treballarem per assolir uns preus realment accessibles per a tothom i ens oposarem activament a la implantació del model de gestió privada de la T-Mobilitat.

Pacificació dels carrers i els barris i creació d’illes de vianants de prioritat invertida.

Desenvolupament progressiu d’una xarxa de carrils bici reals, segregats tant del trànsit motoritzat com del de vianants, que connecti els diversos barris i equipaments entre ells.

Aparcaments segurs i coberts als equipaments municipals i avançabicis a les principals cruïlles de la ciutat.

Treballarem per estendre el Bicing al Baix Llobregat amb un cost directe per a l’usuari que sigui accessible per a tothom i que en fomenti l’ús.

Substitució de les zones blaves per zones verdes per tal que els residents puguin aparcar de manera gratuïta o a un preu molt inferior que la resta d’usuaris

Millora i racionalització dels sentits de circulació dels accessos als centres comercials i d’oci, generadors de grans fluxos de mobilitat. Cal resoldre també el caos que genera als barris Centre, Riera i Almeda la mobilitat dels accessos als partits de futbol del camp de l’Espanyol.

Millora de la mobilitat, mitjançant la realització d’informes públics d’avaluació postprojectes ja en servei, per tal que siguem una administració que vol “aprendre” de les seves accions.