3. URBANISME

Aturar els nous creixements, renovar la ciutat i rehabilitar els barris
Nou planejament urbanístic amb participació popular, coresponsabilitzant els cornellanencs en la seva gestió i transformació per poder decidir allò que es comú amb criteris de sostenibilitat i justícia social. La informació del territori ha de ser una política de govern obert, intentant que les veïnes de la nostra ciutat sentin seves les polítiques de territori, per tal de millorar i dinamitzar els barris com a unitats bàsiques de convivència.

Considerar la ciutat i el seu espai públic, allò que es comú, com a espai educatiu, elaborant programes que han de portar Cornellà esdevenir ciutat educadora.

Aturarem els nous creixements: hem d’acabar la ciutat creixent cap endins i, en aquest sentit, cal abandonar les propostes previstes d’ocupació de sòl lliure (ARE Ribera-Salines, actualment camp de futbol de les Aigües) per passar, sempre i quan sigui imprescindible i amb l’única finalitat de fer-hi equipaments o habitatge social, a les actuacions pendents de desenvolupament a l’interior de la ciutat, a l’actual sòl urbà (Bagaria-Alstom, Cinema Pisa, Tintes Especiales, Can Fatjó, Siemens, Destraleta, Millars, etc.).

Aquestes operacions no seran possibles sense la intervenció de l’administració que, a través de l’empresa municipal, haurà d’agafar el protagonisme necessari per tirar-les endavant. Ja no s’ha d’edificar de bell nou, sinó que cal d’intervenir en la ciutat consolidada en aquelles àrees que així ho necessitin.

Hem d’apostar de veritat per la rehabilitació i renovació urbana dels habitatges i dels barris per millorar la qualitat de vida de les persones. S’ha de canviar el paradigma del creixement indefinit, que no porta enlloc, i apostar pel manteniment i renovació dels nostres habitatges i barris, que requereixen una atenció especial, i àrees que convé completar o acabar de dotar, remodelar o transformar-ne els usos i obrir noves oportunitats. Cal desplegar mesures i fomentar el compliment del deure de conservació dels edificis i el seu manteniment. En definitiva, volem reciclar abans que estendre.

Augment del volum d’ajuts per la rehabilitació dels edificis, vinculant-los a la reducció dràstica de la seva demanda energètica.

La legislació urbanística s’ha d’adequar a les necessitats i servei de les persones, no al servei dels especuladors.

Els nostres parcs han de ser un espai d’encontre, hi ha d’haver suficient llum de nit, suficient ombra de dia, aigua disponible i lavabos públics.

Els espais de joc han d’estar pensats amb criteris de respecte i autonomia i han d’educar en l’estima dels mateixos, han de contemplar les necessitats de les diverses edats, estimulant la seva creativitat i la col·laboració. Hi ha d’haver jocs disponibles amb elements naturals dins d’espais protegits pels més menuts, alhora que s’entrellacin amb espais lúdics pels nostres adolescents i que fomentin les interrelacions. La cultura urbana és molt enriquidora, l’hem de fer sortir de la clandestinitat, valorar-la i respectar-la com es mereix.

Impedirem que el petit comerç de la nostra ciutat desaparegui; volem incentivar-lo amb mesures efectives i per a tothom, eliminant burocràcia, augmentant la il·luminació en certs carrers, promocionant-lo amb fires i esdeveniments, modificant l’ordenança sobre l’ocupació de la via pública i fent més participativa l’associació de comerciants “Cornellà, compra a casa”.