14. MEMÒRIA HISTÒRICA

Recuperem la nostra història, la nostra guia de llibertat
Dignificació dels espais de memòria existents a la ciutat i crear nous espais que recordin a la població la lluita antifeixista i pels drets i llibertats individuals i col·lectius. Creació d’itineraris històrics i temàtics pels carrers de Cornellà.

Creació d’un Museu d’Història de la ciutat, amb especial reconeixement a les lluites obreres i amb accés lliure a tota la documentació, digitalitzada, relativa als àmbits polític i social. Ha d’incloure una sala d’exposicions itinerants, una sala d’actes i projecció amb una videoteca i un programa per a les escoles i instituts de la ciutat.

Eliminació de la presència en l’espai públic de símbols i noms vinculats a la negació dels drets individuals i col·lectius i participació popular en els sistemes de reconeixements públics, inclòs el nomenclàtor de la ciutat, que ha d’incloure noms que constitueixin homenatge a persones significades pel seu compromís pels drets i llibertats individuals i col·lectius.

Programa d’actes del consistori que lligui la memòria històrica amb les dates assenyalades des del punt de vista local, nacional, estatal i internacional per la seva significació en les lluites socials, pels drets humans i per la igualtat. Cal conèixer la història per construir un futur de dignitat i drets aprofundint en la democràcia.

Facilitació de les eines necessàries en el ferm compromís d’ajut a les cornellanenques per a la recerca i tramitació de documentació en relació a la memòria històrica i el seu dret a la veritat, la justícia i la reparació.

Recopilació de tota la documentació ubicada en diversos arxius de l’Estat espanyol i de l’estranger relativa als cornellanencs que van patir repressió durant la dictadura i la transició, perquè puguin ser lliurats a les seves famílies i consultats a l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Reforma del Reglament de l’Arxiu Municipal per garantir que l’Arxiu Històric de la Ciutat sigui realment d’accés obert. Lliure accés a la documentació relativa als anys previs a la República, dictadura i transició custodiada als arxius municipals i subjecta a la Llei 10/2001, d’arxius i documents de Catalunya, i no “a l’esperit de la Constitució” que es fa servir com a censura encoberta. Potenciació de la Fundació Utopia i garantia del lliure accés.

Per una ciutat laica: retirada del càrrec perpetu d’alcaldessa concedit per l’ajuntament franquista a la mare de déu del Roser i retirada de la placa de l’entrada de la casa de la vila per exposar-la al nou Museu d’Història.